Maaltijd-idee: zelfgebakken brood met hummus

brood

In Nederland zijn we gek op brood. Bij het ontbijt eten we vaak een broodje, bij de lunch nemen we graag meerdere plakken en ook als tussendoortje of bij het avondeten is er vaak brood te vinden. Ook hummus smaakt heerlijk op een lekkere verse boterham. Je hebt dan een gezonde en verantwoorde maaltijd, want naast dat hummus gezond is, is ook brood gezond. Lees hier waarom je eigenlijk elke dag zou moeten kiezen voor hummus op een heerlijke boterham!

Gezond

Brood bevat namelijk veel vezels, B-vitaminen, ijzer en jodium. Een zelfgebakken brood is bovendien een stuk gezonder dan brood uit een fabriek. Dat zit zo: aan een fabrieksbrood worden namelijk nog allerlei ingrediënten toegevoegd, zoals extra zout en vetstof. Een zelfgebakken boterham, met hummus, is dus een verantwoorde maaltijd wanneer je voldoende voedingsstoffen wilt binnenkrijgen.

Niet te moeilijk

Wil je zelf een brood gaan bakken maar heb je hier nog niet veel ervaring mee? Begin dan met basisbroden. Aan te raden is om te starten met een volkoren brood of witte bolletjes. Stel het maken van ingewikkelde broden, zoals gevulde broden of broden met gedraaide vormen, uit tot je de basis volledig onder de knie hebt. Daarna kun je gaan variëren met recepten voor de ervaren broodbakker.

Aan de slag

Als je zelf een brood wilt gaan bakken, heb je niet veel ingrediënten nodig. Voor een brood heb je water nodig, meel, zuurdesem en een beetje zout. Nog nooit zelf een brood gebakken? Probeer het dan eens met een broodmix: je hoeft dan zelf niet meer naar de winkel, maar je kunt met de mix je eigen brood gaan maken. Ideaal!

Kneden

Hierna komt het volgende klusje: het kneden van het deeg. Hierbij is het belangrijk dat je de tijd neemt. Als je het deeg kneedt, zorg je er namelijk voor dat het luchtig wordt. Daar wordt je brood extra lekker van. Het kost ongeveer een kwartiertje om goed gekneed deeg te hebben.  Niet te snel dus!

In de oven

Hierna kan het deeg in de oven. In de oven kan het deeg rijzen. Dat is belangrijk voor de smaak van het brood. Aanbevolen wordt om het deeg goed af te dekken. Dat kun je doen met bijvoorbeeld plastic folie of met een theedoek. Daarmee voorkom je dat het deeg uitdroogt. Als je een oven hebt met een rijsstand, kan het deeg rijzen in de oven op deze stand. Wanneer je oven deze stand niet heeft, is het het best om te kiezen voor onder- en bovenwarmte.

Opeten maar

Als het brood klaar is, is het natuurlijk tijd voor het allerleukst: het opeten van je brood. Loopt het water je al in de mond bij het idee van een heerlijk vers brood, met daarop heerlijke en gezonde hummus? Heerlijk! Eet smakelijk alvast!